wintertuin

Wintertuin

Tuin winterklaar maken
De tijd dat we met een schone en opgeruimde tuin de winter ingingen, ligt gelukkig ver achter ons. Bij de meeste tuinbezitters is wel bekend dat deze opruimwoede helemaal niet nodig is en soms zelfs meer schade aanricht dan goed doet voor de tuin. Afgeknipte vaste planten zijn immers kwetsbaarder voor vocht en vorst. Afgevallen bladeren bieden extra bescherming aan de grond, waardoor deze minder zal uitdrogen.

Ga bij het opruimen vooral op gevoel te werk. En kijk daarbij kritisch naar wat u zelf mooi of lelijk vindt. Laat zoveel mogelijk staan, tenzij het echt lelijk is. De afgestorven bladeren van de Hosta’s zijn al snel erg lelijk en kunnen zonder schade voor de plant worden afgeknipt. Maak de border niet te schoon. Het afgevallen blad tussen de planten en struiken geeft bescherming aan de grond.

Bovendien zullen allerlei torretjes dit afval omzetten naar compost, waardoor uw grond op natuurlijke wijze wordt verbeterd. Haal wel het afgevallen blad van het gazon, anders verzuurt de grasmat.

Winterbloeiers
Ook in de wintertuin kunt u nog bloeiende tuinplanten tegenkomen. Er zijn volop planten die juist in deze periode bloemen produceren. Naast de bekende winterbloeiers als Galanthus (Sneeuwklokje) en Eranthis (Winterakoniet) zijn er ook bomen (Prunus x subhirtella (Sierkers) ), struiken (Viburnum tinus (Sneeuwbal) ) en vaste planten (Helleborus (Kerstroos) ). Dit zijn nog maar enkele voorbeelden. Kortom er is voldoende aanbod aan winterbloeiers om ook de tuin in de winter voldoende kleur te geven.

Kas
Een broeikas of kortweg kas is een structuur van meestal glas en metaal die gebruikt wordt voor het kweken van planten in een beschermde omgeving. De traditionele negentiende-eeuwse kas was een gebouw dat werd aangetroffen in de tuinen van grote huizen en werd, en, vaak nog, wordt gebruikt voor het kweken van veeleisende of zeldzame planten of ook voor het houden van vogels, vlinders en andere dieren uit warme gebieden die in een kouder klimaat anders niet zouden kunnen overleven.