tuinontwerpHet onderhoud van het gazon in mei
Op sommige plaatsen op het gazon blijft het water erg staan of blijft de grond erg nat. Je kunt een Mestvork in de aarde steken en deze zacht heen en weer bewegen. Op deze manier kan het water dieper de grond in.

Strooi als er regen is voorspeld kunstmest op het gazon en herhaal dat binnen een maand. Op deze manier blijft het gazon in gezonde conditie!
Afhankelijk van de groei, kan het gazon weer regelmatig gemaaid worden. Doe dit vanaf nu ongeveer 1 tot 2 keer per week.

Het onderhoud van de vijver in mei
Vergeet de vissen niet. Vanaf nu moeten ze weer volop bijgevoerd worden. Zorg er echter wel voor dat al het voer opgegeten wordt. Beter een aantal keren achter elkaar kleine porties voeren, dan teveel in één keer.

Staat het moerasgedeelte langs de vijver nog leeg? Dan kun je nu de kattenstaart of lisdodde aanplanten. Deze beplanting geeft je vijver een mooiere uitstraling. In de vijver zet de groei van de beplanting door. Let op of het filter nog voldoende water geeft en spoel eventueel de filtermaterialen om.

Beplanting in mei
Je kunt alle zaden van eenjarigen en tweejarigen of vaste planten nu gelijk in de volle grond planten. Denk aan soorten zoals papaver, vlijtige liesjes, leeuwenbekjes, duizendschoon en madelieven. Schrijf de naam van de plant op een houten wasknijper en zet deze op de rand van de pot. Dit geeft een decoratief effect en op deze manier weet je altijd welke plant in de pot staat.

Voor vetplanten begint nu de rustperiode. Geef deze daarom weinig water. Dit zorgt ervoor dat de grond droog en los blijft. De ijsheiligen zijn voorbij, dus vanaf nu kunnen de voorgezaaide eenjarigen in de grond worden geplant. Denk bijvoorbeeld aan de tabaksplant, middaggoud, salvia en het leeuwenbekje.

De moestuin in mei
De kiwi’s kunnen nu geplant worden. Plant altijd één mannelijke plant bij maximaal 6 vrouwelijke planten. De bestuivende, mannelijke plant kan na de bloei teruggesnoeid worden. Wil je groenten in de tuin, maar heeft u weinig tijd of zin om deze veel te onderhouden? Er zijn een aantal groenten die erg weinig verzorging vragen.

Dit zijn onder andere bieslook, dille, knoflook, laurier, lavendel, munt, prei, sperzieboon en vijg. Zorg goed voor uw fruit. Geef aardbeien voldoende meststof en haal het onkruid er regelmatig tussen uit. Controleer de appelboom regelmatig op meeldauw. Verwijder de nabloei bij perenbomen om een infectie van perenvuur te voorkomen.

Snoeien in mei
Kijk voordat je gaat snoeien de struiken even na. Er kunnen vogelnesten in zitten.  Groenblijvende hagen, zoals buxus, hulst, liguster en coniferen, kunnen in de meimaand prima gesnoeid worden. Het snoeien van deze hagen kan nog tot in augustus, maar nu zullen de jonge scheuten zich beter ontwikkelen.

Perkrozen en rozen op stam kunnen nu tot op 3 tot 5 ogen teruggesnoeid worden. Bij de klimrozen kunnen de zijtakjes op de gesteltakken kortgeknipt worden.